Meer artikelen
Foodblog #1 - Café Tanque 'Casa do Presunto'

Foodblog #1 - Café Tanque 'Casa do Presunto'

Mijn eerste foodblog in Portugal. Al is het wel direct een bijzondere...

Toen ik voor mijn maandelijkse bezoek bij mijn barbier was raakte ik (voor de tweede keer) in gesprek over onze immigratie, de appartementen, het goede eten in de streek, etc. Na een tijdje kreeg ik de aanbeveling voor restaurant Café Tanque. ‘Casa do Presunto’. Een samenstelling van een café, barretje, en een winkeltje. “De beste Presunto (gedroogte ham) uit de regio” kreeg ik als opmerking mee.

Aan de kant van de weg zou je het bijna missen als je voorbijrijdt, zou het niet zijn voor het grote spanbord met de woorden ‘Casa do Presunto’ dat richting Chaves gericht staat waardoor, als je ernaar zoekt, het moeilijk is om voorbij te gaan.

Omdat we op een dinsdag avond kwamen om 19:00 uur (vroeg voor Portugese begrippen), zag de zaak er op het eerste gezicht leeg uit. We waren sowieso naar binnen gelopen, maar de eigenaar van de zaak, François, kwam direct naar buiten rennen om aan te geven dat ze open waren. Wij stapten uit, en François rende met gespreide armen de oprit naar beneden. We hoorden nog een kreet van vreugde terwijl hij verdween.


Zodra je binnenloopt tref je een bescheiden inrichting, zoals de norm is voor Portugese restaurants; Gezellig, maar niet over gedecoreerd. De muren zijn bekleed met planken die gevuld zijn met allerlei prulletjes en praaltjes zoals modelvliegtuigen, beeldjes, vlaggetjes, etc. In de hoek van de kamer staat een groot televisiescherm waarop een voetbalwedstrijd gespeeld wordt.

Weetje: wist je dat er op sommige plekken zelfs wedstrijden uit de Nederlandse league getoond worden? Tenminste, als er niets beters te zien is! 😉

We namen plaats aan een van de vele tafeltjes en vroegen of we wat konden eten. We kwamen echt voor de Presunto, en het is goed om te weten dat er ook niet veel andere keuze is. Tenslotte ga je niet naar de ‘Casa do Presunto’ om een biefstuk te eten, toch?

Terwijl François geduldig de ham begon te snijden kregen wij alvast brood, de olijven en rauwe ui in azijn en olijfolie met zout op tafel. Dat klinkt misschien niet als een lekkernij, maar het tegenovergestelde is waar. De zoete ui in combinatie met het knapperige zout heeft een aangenaam en uitgesproken smaak. Al is het misschien niet voorgelegd voor degene die niet van azijn houden zoals mijn broertje. Overigens vond ik deze perfect gebalanceerd.


Na een paar minuten kregen we dan eindelijk waar we voor kwamen, een prachtige schaal Presunto in een spiraal opgediend. Nou kwamen we natuurlijk met de verwachting van de allerbeste Presunto in de nabije omgeving. Moment van de waarheid: ...... fantastisch. De eerste stukjes die we namen waren direct een fantastische ervaring. De Presunto was erg zacht en mals. En niet plakkerig, zoals mijn broertje het zou zeggen. Daarmee bedoel ik dat het niet in je keel blijft hangen en moeilijk weg te slikken is zoals bepaalde andere Presuntos.

Een ham wordt vaak zo gesneden dat je een stukje vlees en een stukje vet hebt wat langs de rand loopt. Bij sommige Presuntos is het, voor ons, nodig om dit randje er af te halen omdat het vet soms ranzig kan zijn afhankelijk van wat je smaak is. Hier was dit niet het geval. Het vet droeg bij aan de smaak en smolt bijna op je tong. Zoals je dat ook hebt met een goed geaderde biefstuk. Zelfs mijn broertje at de ham met het vet eraan, en als het om Presunto gaat is hij enorm kieskeurig en vind hij lang niet elke soort lekker. Een Presunto moet voor hem dus van goede huizen komen, en dat was hier het geval.



Gedurende de avond zijn we vaak in gesprek geweest met François. Op Google vond ik eerder een recensie dat het eten lekker was maar dat er geen service was met als resultaat niet meer dan 3 sterren. Dit doet de locatie, en de eigenaar die het met hulp van zijn vrouw en dochters runt, geen eer aan.
1: het eten is niet lekker, het eten is fantastisch. Maar je moet niet met de verwachting komen een uitgebreide kaart te kunnen zien.
2: Zelden maak je (in Nederland) mee dat de eigenaar van een restaurant of café zoveel aandacht en oprechte interesse voor je heeft.

Natuurlijk waren we hier op een rustige avond in tegenstelling tot bijvoorbeeld sommige van de drukkere middagen in de zomer. Maar François heeft een hart van goud dat zichtbaar is in hoe hij met ons omgegaan is tijdens deze avond, maar ook in de trots die hij toonde voor hoe mooi en dun hij de Presunto gesneden had (wat hij misschien wel 4 keer gezegd heeft, en terecht). En dit is inderdaad iets wat ik hem niet zo direct zou nadoen.

 Onze ervaring hier is het perfecte voorbeeld van waarom we zo verliefd zijn geworden op Portugal. Om mensen zoals François en zijn familie, om het gevoel dat je als vreemdeling bij die familie hoort nadat de avond klaar is. En om het respect voor de hardwerkende middenklasse die werkt vanuit passie. En om te voorzien voor zichzelf en diens familie, zonder de dwangmatige focus op ‘meer, meer, meer’.

Als ik een beoordeling zou geven eindig ik toch op vijf sterren, en elke daarvan is elke ster verdiend. Als je in de omgeving bent, ga dan ook even op bezoek bij Café Tanque, ‘Casa do Presunto’. En geniet van deze uitstekende Presunto waar de regio bekend om staat. En als je daar bent, doe dan de groeten van mij! 😉 François spreekt goed Engels maar zal het vast waarderen als je een woordje Portugees of zelfs Frans met hem spreekt.

Abraços, Antoine


Dit is onze eigen website met de scherpste prijs. Klik hier voor onze accommodaties of stel ons persoonlijk een vraag. Of lees verder met , of ga naar het overzicht van alle artikelen.

Gepubliceerd 11-02-2025 / Copyright © Viva sua Vida